8 i 14 lutego 2022 roku w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Pizzy (08.02.), dzięki uprzejmości Pizzerii "Da Grasso" z Zambrowa najpierw grupy 5-latków, a kilka dni później 4-latków z naszego przedszkola zostały zaproszona na warsztaty kulinarne do pizzerii.
Najpierw przedszkolaki poznawały kolejne etapy wykonania pizzy, poznały składniki potrzebne do jej przygotowania, obejrzały specjalny piec do jej wypieku. Po pokazie dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania pizzy ze swoimi ulubionymi składnikami - wałkowały ciasto, smarowały sosem pomidorowym, układały ulubione produkty (szynka, kukurydza, pieczarki, ananasy). Potem pizza na 5 minut trafiła do pieca i już wszyscy mogli się nią zajadać. Jak się okazało, nic nie smakuje lepiej, niż własnoręcznie przygotowane danie... PYCHOTA .
Na zakończenie warsztatów każde dziecko otrzymało dyplom "Małego Kucharza".
Dzieciaki obiecały też, że wykorzystają zdobyte na warsztatach kulinarnych doświadczenie i sprawdzą swoje umiejętności w domu przygotowując pizzę dla rodziców (oczywiście pod ich czujnym okiem).
Dziękujemy pizzerii "Da Grasso" za profesjonalnie i zarazem ciekawie przeprowadzone warsztaty oraz pani Sylwii Truchel (mamie Mai) za pomoc przy organizacji wycieczki dla grupy 4-latków.
Agnieszka Gawkowska
Magdalena Banasik